Hot & Spicy Groene Smoothie

Groene smoothies saai? Dan heb jij nog geen kennisgemaakt met de zogenaamde Hot & Spicy Green Smoothies. Deze recepten komen rechtstreeks overgewaaid uit Latijns-Amerika (Mexico, Honduras en Costa Rica), waar men wel weet hoe je pittige gerechten klaar moet maken. We bespraken in ons artikel over de Groene Smoothie Week al een aantal lagen waaruit je ingrediƫnten kunt kiezen om groene smoothies te maken. Vanaf nu kunnen we daar een vijfde laag aan toevoegen, waarmee we wat meer pit aanbrengen in de bestaande smoothies. Echter, niet alle ingrediƫnten zijn geschikt voor een pittige smoothie. Je kunt je vast voorstellen dat het niet heel lekker is om een groene smoothie met fruit pittig te maken. Daarom geldt een andere verhouding bij Hot & Spicy groene smoothies dan bij de gangbare smoothies die je van ons gewend bent.

Ga uit van het volgende:

  • 1/4 deel water
  • 2/4 deel groente
  • 1/8 deel spicy
  • 1/8 deel hot

In deze verdeling kom je er wel. We bespreken de vier lagen hieronder.

Laag 1: water

Water blijft water, maar je hoeft er nu geen ijs van te maken. Daarmee kun je de hot & spicy van de verdere smoothie namelijk te niet doen en dat zou zonde zijn. Warm water is ook niet nodig, gewoon water op kamertemperatuur.

Laag 2: groente

Groente is nu van belang. Je kunt bij voorkeur twee soorten groenten kiezen en het lekkerste is om altijd iets van paprika in de smoothie te doen. Een groene, gele of rode paprika maakt niet uit, maar paprika geeft de smoothie een goede smaak en is een inkoppertje voor het hot & spicy gedeelte. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool met een paprika, of gebruik wortels en een paprika (rode paprika is wel leuk voor de kleur, die is namelijk erg hot dan!).

Je kunt ook kiezen om drie stuks groenten te doen: je derde stuk is dan een aardappel. Daarmee bind je de smoothie, dus zul je meer water toe moeten voegen. Tegenstanders van deze smoothie zullen beweren dat een aardappel koolhydraatrijk is. En daar hebben ze wel gelijk in, dus neem dat mee in je overweging.

Laag 3: spicy

Kruiden in je smoothie, is dat lekker? Jazeker. Er zijn heel veel kruiden die prima passen in een groene smoothie, zeker als die lekker hot gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kruiden:

  • kerrypoeder;
  • nootmuskaat;
  • kaneel;
  • kruidnagel;
  • Italiaanse of Mexicaanse (Tex) kruiden.

Bedenk dat kruiden soms heel pittig kunnen zijn. Ze kunnen een smaak enorm veranderen. Wanneer je een bepaald kruid te overheersend vindt, kun je die beter laten staan. Ga ook even na of het kruid dat je gebruikt, past bij de groente die je uit laag 3 hebt toegevoegd. Uiteraard is een combinatie van meerdere kruiden ook een heel goede optie.

Wat betreft de kruiden: het lekkerst is natuurlijk om verse kruiden te hebben, uit een zakje. Maar wanneer je die niet hebt volstaan de ingeblikte kruiden (uit een klein potje) natuurlijk ook.

Laag 4: hot

Hoe maak je hem nu hot, die smoothie van je? Heel simpel: een peper. Koop een peper en blender die gedeeltelijk of in zijn geheel door de rest heen. Wanneer je dat te hot vindt voor het begin, kun je ook uitwijken naar peperpoeder. Gewoon even met de pepermolen over je smoothie gaan doet ook al heel veel. Zeker in het begin zul je veelvuldig moeten proeven of de smoothie voor jou het gewenste resultaat heeft.

***

Lekkere smoothie gemaakt? Houd een beker water bij de hand, want je hoeft maar iets teveel peper hebben gebruikt en je mond zal in brand staan. Maar de kans is groot dat jij ook helemaal verknocht raakt aan deze heerlijke Hot & Spicy Smoothies. Wie ze aan kan heeft er een nieuwe hobby bij.

Smoothies kun je natuurlijk met een blender maken, maar ook met een smoothie maker.